Het gieten van de bronzen beeldenbrons gietoven met smeltkroes

De bronzen beelden worden volgens de, cire perdue methode, door Ad Renders zelf gegoten.
Nadat er, van was of ander brandbaar materiaal,
een beeld is gemodelleerd wordt het beeld voorzien van giet- en ontluchtingskanalen. Daarna wordt het beeld ingevormd in gips vermengd met grove cha-
motte of gravel. Nu gaat de mal in een uitstookoven.
Dit stoken gaat maximaal tot 700 graden en duurt ongeveer 48 uren. De was smelt eruit en de andere stoffen, zoals hout verbranden. Zo ontstaat er een holle ruimte in de mal. De mal wordt nu in zand vastgezet, zodat tijdens het gieten de druk in de mal niet te groot wordt en het brons er niet uit kan lopen. In een speciale smeltoven wordt een kroes met brons geplaatst om het brons te smelten.

Als het brons gesmolten is wordt de kroes met een speciale tang, uit de oven genomen en in een lummel geplaatst. Dan kan er gegoten worden Als het brons voldoende afgekoeld is, kan de mal weggekapt worden. Nu komt het beeld tevoorschijn met alle giet- en ontluchtingskanalen eraan, die vervolgens eraf geslepen of gezaagd worden. Alle andere oneffenheden moeten er nog afgebeiteld en geschuurd worden.

Als het beeld helemaal schoon is kan het patineren beginnen. Met chemicaliŽn en een brander wordt er kleur aan het bronzen beeld gegeven. Alles bij elkaar is het maken van een bronzen beeld zeer arbeidsintensief.

brons gieten mal

brons giet mal

bronsgieten

brons in de mal gieten

bronzen beeldje

Naar Boven